Húszezertől ötvenezer forintig terjedő bírságra számíthatnak azok, akik a munkahelyükön vagy például játszótereken szívnak e-cigit – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

A közlemény szerint tilos elektronikus cigarettát és dohányzást imitáló elektronikus eszközöket használni közforgalmú intézményekben, közösségi közlekedési eszközökön, munkahelyeken, valamint közterületnek minősülő helyeken, például aluljárókban, játszótereken és azok ötméteres körzetében.

Az ÁNTSZ szerint a nikotinfogyasztás visszaszorítása miatt van szükség a szigorúbb szabályokra. A szervezet szerint a fiatalok kevésbé vannak tudatában az e-cigaretta egészségkárosító hatásainak.

tovább…

Módosult a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló 259/2011. (XII. 7.) kormányrendelet. Január 1-jétől változott, mely tűzvédelmi szabálytalanság esetén kötelező a tűzvédelmi bírság kiszabása.

Eddig kötelező volt legalább 100 ezer forintra megbüntetni azt, aki tűzvédelmi előírás megszegése miatt tüzet idézett elő. Így a katasztrófavédelem hajléktalanokat is megbüntethetett, de rosszul járhatott az is, aki eloltott tüzet jelentett be a tűzoltóságnak, hogy a biztosító fizessen neki.

tovább…

Ki ne ismerné a napi 8-10 órás ülő-munka következtében jelentkező fájdalmat a derék – nyak – váll vonalán? Az irodai dolgozók többsége küzd a jelenséggel, de csak kevesen tudják: ha nem tesznek ellene, az komoly ízületi problémákat, valamint a gerinc működésében jelentkező rendellenességet eredményezhet.

tovább…

Az úgynevezett „általános megközelítés” szintjén egyetértésre jutottak kedden Luxembourgban az EU-országok igazságügyi miniszterei a digitális környezetre szabott, tervezett új uniós adatvédelmi szabályozás fő vonalaiban.
Az uniós rendelet deklarált kettős célja, hogy javítsa az egyének személyes adatainak védelmét, ugyanakkor pedig növelje az üzleti lehetőségeket az EU egységes digitális piacán, írja az MTI.

tovább…

A forgalomban lévő készülékek csaknem harmada bizonyult biztonságosnak.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal együttműködve elvégezte a szén-monoxid-mérők országos ellenőrzését. A vizsgálat lefedte a kereskedelmi forgalomban lévő és mintavételezésre alkalmas készülékek körét.

A rendkívüli ellenőrzést Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter januárban rendelte el, miután a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által 2014 végén végzett vizsgálat szerint 20 készülékből 19 nem felelt meg az előírásoknak. A minisztérium akkor jelezte: a magyar családok biztonsága érdekében a fogyasztóvédelem idén is különös figyelmet fordít a szén-monoxid-mérők ellenőrzésére. A szakemberek az egész országban rendkívüli ellenőrzéseket végeztek.

tovább…

Három hónap múlva lép hatályba az új jogszabály.

A Magyar Közlöny december 5-i számában megjelent az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014 (XII.5.) BM rendelet (OTSZ). A szabályozás alapjaiban változott meg, az OTSZ ezentúl lényegében csak az elvárt biztonsági szintet tartalmazza, melynek teljesítéséhez választható különböző műszaki megoldásokat és számítási módszereket a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI) részei.

Napjainkban a biztonságtechnikában az egyik jellemző fejlődési irány az IP alapú megoldások egyre hangsúlyosabb jelenléte. Az IP kamerák a távfelügyelet minőségi eszközei. Alapvető különbség más biztonságtechnikai megoldásokkal szemben, hogy az IP kamera beépített web szerverének köszönhetően nem szükséges külön web szervert alkalmazni a képek távoli eléréssel történő megjelenítéséhez.

tovább…

2013. október 15.-i hatállyal módosult a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvény

A törvény 9.§-a új pontokkal egészült ki:

tovább…

Az új adatvédelmi szabályozás és az új munkatörvénykönyv hatályba lépésével átalakult a munkahelyi adatkezeléssel kapcsolatos jogszabályi környezet. A Rádió Orient műsorában Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a munkahelyi kamerák üzemeltetéséről, a telefonos beszélgetések monitorozásáról és a biometrikus adatok kezeléséről beszélt.

tovább…

Sokan fordultak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz azért, hogy vajon jogos-e a munkahelyi elektronikus megfigyelőrendszer használata. A hatóság a nagy érdeklődés nyomán ajánlást bocsátott ki, melyben részletesen kifejtve, jogszabályi hivatkozásokkal alátámasztva határozza meg a helyes gyakorlatot.

tovább…