Napjainkban a biztonságtechnikában az egyik jellemző fejlődési irány az IP alapú megoldások egyre hangsúlyosabb jelenléte. Az IP kamerák a távfelügyelet minőségi eszközei. Alapvető különbség más biztonságtechnikai megoldásokkal szemben, hogy az IP kamera beépített web szerverének köszönhetően nem szükséges külön web szervert alkalmazni a képek távoli eléréssel történő megjelenítéséhez.

Ezek az eszközök elérhetőek a belső informatikai hálózaton, általában minden olyan funkciójuk megtekinthető, beállítható, a helyi hálózatról, mintha ott állnánk a kamera előtt. Ezek a funkciók pedig nagymértékben könnyítik és támogatják a távoli elérést, működési paraméterek ellenőrzését, a karbantartást és az esetleges szoftveres javításokat.

Saját beágyazott operációs rendszerével, illetve IP szerverével, jelfeldolgozó programjával és saját memóriájával az IP kamerát teljes értékű hálózati eszközként kezelhetjük, mint egy számítógépet. A kamera által feldolgozott képet földrajzi tartózkodási helytől függetlenül – a LAN hálózat kiterjesztése, WAN, Internet – bárhol megtekinthetjük, ehhez nincs szükség másra, csupán egy internet kapcsolattal rendelkező számítógépre és egy böngésző programra.

Jelszavas titkosítás természetesen használható, illetve a szabványos informatikai titkosítások használata megóvhat bennünket az elektronikus “lehallgatás” kellemetlenségeitől,: ezáltal a hálózatos video figyelés megbízható és biztonságos megfigyelési lehetőséget jelent bármely szervezet vagy cég számára, ahol fontos szempont a biztonság és a diszkréció. Pénzintézeteknél, bankoknál, Takarékszövetkezeteknél a kirendeltségek belső hálózata egyébként is teljesen elszeparált a külső hálózatoktól és az Internettől. Ilyen jellegű hálózatoknál, az IP alapú eszközök még nagyobb biztonsággal üzemeltethetők.

Maga a telepítés folyamata rendkívül egyszerű és komolyabb műszaki szakértelem nélkül is végezhető, inkább informatikai jártasságot igényel. A kamera egyaránt kapcsolódhat lokális hálózathoz vagy akár közvetlenül az internetre is. Bárhol egyszerűen elhelyezhetőek, ahol rendelkezésre áll megfelelő hálózati csatlakozási lehetőség. Tudni kell azonban, hogy ezek az eszközök hálózati forgalmat generálnak, ezért nagyobb rendszereknél érdemes a kamerákat külön hálózati egységbe foglalni, és forgalmukat úgy irányítani, hogy azok ne terheljék az informatikai hálózatot. Későbbi bővítések, áthelyezések viszont különösebb kábelezési munkálatok igénybevétele nélkül is jelentős mozgástér áll rendelkezésre.

Az IP kamera rendszerek előnyeként érdemes megemlíteni, hogy kisebb erőforrás szükséglet mellett is kifogástalan képminőséget képesek megjeleníteni, ezért érdemes az ilyen típusú innovatív rendszereket is számba venni, ha biztonságtechnikai megoldásokat keresünk.

Az IP kamera rendszerekkel kapcsolatban számos további előnyt szoktunk említeni, mint amilyen a jó képminőség, amely minden biztonsági kamera szempontjából prioritásként kezelendő. A képtömörítési eljárás mellett gyors és egyszerű adatátvitel, valamint optimális hálózati forgalom érhető el.

Egyes IP kamerák már úgynevezett multi-megapixeles kivitelben is készülnek, amelyek a jó minőségű analóg kamerák árkategóriájában vásárolhatóak meg és akár 15 megapixeles képfelbontásra is képesek. Panoráma rögzítésben 100 megapixeles kép előállítására is alkalmasak lehetnek.

Az IP kamerák teljesen átformálják, és megváltoztatják a biztonságtechnikai képalkotással kapcsolatos szemléletmódot. Élőképet nézni, visszakeresni, különböző szűrők szerint analizálni, már-már rutinfeladat ezekkel az eszközökkel, bárhonnan, ahol van Internet elérés.

Az IP kamerák rohamosan csökkenő ára jelentősen befolyásolni fogja a piaci előtörésüket. Manapság már analóg kamerák árában beszerezhetők a négy, ötszörös felbontással rendelkező IP társaik.

Az analóg kamerák sorsa végérvényesen megpecsételődött, mint anno a bakelit lemezé, a magnókazettáé, és hamarosan a CD lemezé, vagy a képmegjelenítésben a katódsugárcsöves monitoroké, tévéké.

Czégány Béla

nincs hozzászólás

Hozzászólás